Een vleugje nostalgie

Ambachtslieden

Scroll naar beneden om een inzicht te krijgen van wat de atelierhouders doen.

In atelier nr 2 is een klein schildermuseum. Hier is veel te zien op schildersgebied uit vervlogen jaren. Aan de hand van de tentoongestelde materialen wordt duidelijk hoe arbeidsintensief het schildersvak en het maken van verf vroeger was. Dat wil niet zeggen dat het schildersvak in de tegenwoordige tijd makkelijk is, het is en blijft een ambacht. U kunt hier terecht voor vragen en er is ook gelegenheid om een workshop te volgen waar de fijne kneepjes van het vak uitgelegd worden.
Voor kinderen zijn er tal van mogelijkheden om kennis te maken en te werken met verf, kleur en behang.Zij kunnen er bijvoorbeeld een schilderij maken of een voorwerp, veelal van hout beschilderen en behangen. Spelenderwijs leren zij met als basis de primaire kleuren, alle kleuren van de regenboog te maken. Ook het kiezen van behang en hiermee een lijstje of hartje beplakken, zorgt voor veel papierplezier.
In het atelier is ook een kast met brocante waar men voor een 'prijsje van toen' een leuk cadeautje kan kopen. Kom gerust vrijblijvend eens een kijkje nemen.  Sjaak Menheere  tel: 06-57413146

In atelier staat een antieke muntenpers opgesteld, het enige nog werkende exemplaar in Nederland.

Door middel van een flinke zwiep aan de hendel te geven kunt u uw eigen herdenkingsmunt slaan.

Bij Jippie (Jacqueline) is het leuk om te kijken naar hand gebreide en gehaakte poppenkleertjes. Ook ander handwerk is te zien, zoals kleding en gebruiksvoorwerpen.  Speciaal maatwerk is bespreekbaar.  Poppenreparaties zijn mogelijk op afspraak, zelfs porselein.
Kinderen kunnen leren breien, haken, punniken, pompoenen maken of een klein popje maken.
Jacqueline Groenewoudt, tel: 06-23949170

In atelier Kr8 ben ik als kunstschilder aanwezig. Ik beoefen vooral een speciale techniek in het werken met waterverf: het zogenaamde 'Sluieren'. Hierbij wordt door laagjes aquarel over elkaar te schilderen, een effect als van pastelkrijt bereikt.
Er worden cursussen gegeven, waarin we met 2 à 3 mensen tegelijk werken.
Kinderen kunnen in mijn atelier dierenmaskers maken, kleuren en versieren. En er is ook een Kinderzwerfboekenstation!
U bent van harte welkom eens te komen kijken.
Tot ziens   Kristien Wentholt  tel: 06-19552586

In het knusse atelier Feltlove staat de liefde voor vilt centraal.
Het ambacht vilten stamt al uit de tijd van de Romeinen en vilt heeft dan ook vele functies. Zo is het van nature water-en vuilafstotend, isolerend, ademend, geluiddempend, duurzaam en 100% afbreekbaar.
Ook is vilt warm en zacht en daardoor zowel decoratief voor in huis, als functioneel en draagzaam en mooi te combineren met andere materialen.
Kom gerust eens kijken wat er allemaal kan met vilt en hoe vilt gemaakt wordt.
Kinderen kunnen kennis maken met het vilten d.m.v. een kikker, trolletje, bloem of b.v. toverstok te vilten.
Voor volwassenen zijn er ook diverse mogelijkheden om een workshop te volgen.

Voor meer info mail Saskia Davidse, s.davidse@zeelandnet.nl

Ik heb altijd veel genaaid, maar vond het nu leuk om dit als hobby te gaan doen. In januari 2016 ben ik begonnen in het Ambachtscentrum met het naaien van baretten. Ook heb ik mooie gepimpte en nieuwe hoeden. Ik heb veel variatie in de baretten wat opmaak betreft. U kunt mijn werk bekijken en kopen. Zelf stof meebrengen om een baret van te laten maken is ook mogelijk. Ook is er de mogelijkheid om uw zomerhoed te laten kleuren (bijv. als uw witte hoed vergeeld is).
Voor de kinderen zijn er workshops om zelf tasjes te maken.

Kom gezellig eens langs.  Maaike Kraamer Tel: 06-53543933
 

Gedurende het hele jaar is er, tijdens de reguliere openingstijden van het Ambachtscentrum, een permanente expositie te bezichtigen van oude gereedschappen die vroegen door handwerklieden werden gebruikt.
Deze gereedschappen komen voort uit de wagenmakerij en timmermanswerkplaats. Voor zover bewaard gebleven is er ook begeleidende documentatie aanwezig. Hierin kan men zien hoe en waarvoor deze gereedschappen werden gebruikt. Bovendien wordt het gebruik en onderhoud van deze gereedschappen gedemonstreerd.

Tijdens de reguliere openingstijden van het Ambachtscentrum vindt u vaak Piet van de Aa aan het werk bij het Smidsvuur. Letterlijk met hamer en aambeeld maakt hij de mooiste oude gereedschappen, hoefijzers, muurankers en 

In de koffiecorner zijn koffie, thee, diverse limonades, koeken en chips tegen een klein prijsje verkrijgbaar. Op toerbeurt wordt er ook door de atelierhouders zelf cake of taart gebakken.

 

Bij de kaarsenmakerij kunt u zelf kaarsen maken vanaf het lont door te dompelen of kaarsen kleuren. Natuurlijk neem je de kaars daarna mee naar huis. 
Een leuke workshop, die geschikt is voor iedereen. Leuk voor familie-uitjes, schoolreisjes, kinderfeestjes of gezellig met vrienden en vriendinnen. 
 
Wij gebruiken pure paraffine. Onze kaarsen zijn dan ook van hoge kwaliteit, waardoor ze schoner en langer zullen branden. 
Natuurlijk kunt u in de winkel diverse kaarsen kopen. Speciale gelegenheidskaarsen zijn op bestelling verkrijgbaar, denk bijvoorbeeld aan een kaars met foto. 
 
Meer informatie of een afspraak maken? Stuur een mailtje naar kaarsenmakerij.senang@gmail.com
Workshops kunnen ook buiten de openingstijden van het Ambachtscentrum plaatsvinden. 
 
Corrine Raijmaakers

In de Wagenloods bevindt zich een permanente expositie van op schaal gemaakte modellen. De schaalmodellen zijn geschonken uit de erfenis van de maker, wijlen de heer P. van Meel uit Oud-Vossemeer.
Er staan zo'n dertig modellen opgesteld (paard & wagens, paardentram, wolwagen, draaimolens, koetsen, fitterswagens, reuzenrad, enz.)

De Kralenboom, atelier nr 9 is gevestigd in het Ambachtscentrum. Hier vertel ik u graag alles over mijn hobby: het breien of haken van Oud-Hollandse kralenbeursjes. Ook laat ik u zien wat u allemaal nog meer met kralen kunt maken. Behalve kralen rijgen, kun jer er ook mee haken, breien en zelfs knopen. De mooie resultaten, halskettingen, armbanden, zijn te zien en te koop in mijn atelier.
Voor jong en oud zijn er diverse kleine workshops om bijv. zelf een armband, boekenleger of zeepketting te maken. Alles met kralen uiteraard. Ben je nieuwsgierig of heb je vragen over bijv. workshops voor groepen of verjaardagsfeestjes, kom dan langs tijdens openingsuren.

Bep Freyser E-mail: dekralenboom@zeelandnet.nl   Telefoon: 06-44607246

Senang is van oorsprong een Indisch woord. Deze naam is bewust gekozen. Senang Fotografie zorgt in haar fotoshoots voor een prettig contact met klanten. De woorden die steeds terugkomen zijn tevreden, prettig en happy. Dat is de betekenis van het woord Senang, dat is precies wat wij voor onze klanten willen betekenen. Sinds 2011 houd ik mij professioneel bezig met newborn fotografie, portretten, bruiloften en bedrijfsreportages.
In het Ambachtscentrum kunt u een deel van mijn werk bekijken. Kinderen kunnen een foto laten maken en deze verwerken op bijvoorbeeld hout. Daarnaast kunt u persoonlijke cadeautjes met foto's en/of teksten kopen of laten ontwerpen. Een verjaardagsfeestje is ook mogelijk. Voor jong en oud worden workshops georganiseerd.

Neem voor meer informatie gerust contact op. Corrine Raijmaakers, senangfoto@gmail.com  Tel: 06-29217705

Mijn naam is Alie Wagenaar en heb al sinds de oprichting van het Ambachtscentrum (1987) een atelier. In mijn atelier kunt u kennismaken met het ambacht weven. Hier worden verschillende weeftechnieken gedemonstreerd. Ook zijn er handgewezen artikelen te zien en te koop, zoals kleding, sjaals en huishoudtextiel. Er wordt ook in opdracht geweven.
Kinderen kunnen een boekenlegger 'weven' om zelf te ervaren hoe dat in z'n werk gaat.

Alie Wagenaar, tel: 06-15851796

De Snoeperij is een winkeltje in Oud-Hollandse sfeer met heerlijke ouderwetse snoepjes, zoals Ulevellen, zoethout, laurierdrop, spekkies, amandelbonen, polkabrokken, borsthoning en toverballen. Het assortiment bestaat uit wel 150 verschillende snoepjes, waaronder ook suikervrij en glutenvrij. In De Snoeperij kunnen kinderen zelf hun snoepzakje vullen en wegen (met een weegschaal uit 1961).

Ook leuk als afsluiting bij een door ons georganiseerd kinderfeestje.

Zelf maken wij stroopsoldaatjes, Noga 'Uut de Zak' en Ovezandse Zwiegertjes.

Anja Schoor Tel: 06-20205908, e-mail: snoeperij@zeelandnet.nl of http://www.snoeperijgoes.nl

Ambachtscentrum Goes

Kattendijksedijk 27,4463 AL Goes 
Openingstijden: 13.00 tot 16.30u
Het hele jaar op woensdag en zaterdag
Tel. tijdens openingsuren: 0113 - 214 102
Rolstoeltoegankelijk.   
Honden zijn niet toegestaan.
Pinnen is niet mogelijk.